top of page

De Actrice 

Foto: KRO TV
Foto: NOS
Foto: NOS
Film & TV1964 HOTEL HET PARADIJS (AVRO, 18 mei ‘64)

Toneelstuk van Georges Feydeau in een Nederlandse vertaling van Alfred Pleiter. Centraal in deze klucht staan escapades in een verdacht hotelletje, gevolgd door kunst en vliegwerk om het uiterlijk fatsoen te redden. Een toneelstuk over de losse zeden achter het burgerfatsoen. Acteurs: aannemer Bernhard Pinglet (Pieter Lutz), zijn vrouw Angélique (Lies de Wind), architect Henri Paillardin (Cor van Rijn), zijn vrouw Marcelle (Ina van Faassen), zijn neef Maxime (Will van Selst), dienstmeisje Victoire (Marijke Morley), notaris Mathieu (Frits Butzelaar), de notarisdochters (Annemarie Schaaf, Ronny Bierman, Liesbeth List en Annabet Tausk), ober-kelner Bastien (Willy Ruys), hulpkelner Boulet (Rudi Falkenhagen), commissaris Boucat (Dick Swidde), worstelaar (Johan te Slaa), kruiers (Harmen de Beukelaer, John Kamé, Cor Brak en Hugo Blum). Regie: Walter van der Kamp, Muziek: Ruud Bos
 

1966 MEISJES.
TV film van Rob Houwer over 8 Nederlandse meisjes. Liesbeth speelt een zangeresje dat naar Amsterdam vertrekt om een carrière op te bouwen en als het werk gedaan is naar Vlieland reist voor een aangenaam verpozen bij de vuurtoren.

 

1967 DE PARALLELLE WERELD (NCRV, 16 sept.'67). Afl. 6: "Gevaarlijke illusies"
Internationaal televisie drama over spionage met Wim Burunk, Alma van Elk, Rudi West, Liesbeth List, Margreet Blanken, Diana Dobbelman, Piet Hendriks, Lo van Hensbergen, Sjoukje Hooymaayer, Eric Schneider, Ine Veen e.a. (NCRV i.s.m. CineCentrum). Regie en scenario: Paul Cammermans. Een co-productie met Canada, Duitsland, Frankrijk (uitgezonden op 18 dec.'67, onder de titel "Le monde Parallelle"), Italië, Japan en Nederland.

 

1968 TO GRAB THE RING
Regie: Nikolai van der Heyde - Liesbeth List als Sandra van Dijk (December 2007 opnieuw in de bioscoop). Het verhaal: Alfred Lowell moet voor een kennis (David Knight) Tonio opsporen, die hij nog kent uit een gelukkige levensperiode met de Française Hélène. Alfred laat zich leven, met name door verliefde jonge meisjes (Liesbeth List in Amsterdam). Als een opdracht hem in Berlijn mislukt, geeft Knight, die een louche mensenhandel bedrijft, hem op. Alfred gaat naar Hélène om over zijn leven te beslissen. Zij blijkt met Tonio bevriend te zijn geweest. Tonio zou dood zijn. In de trein, waar ze met Alfred heeft afgesproken, duikt Tonio echter weer op als gangster en drijft Alfred tot zelfmoord. Cast: Ben Carruthers (Alfred Lowell, acteur), Françoise Brion (Hélène), Liesbeth List (Sandra van Dijk), Al Mancini (David Knight), Vladek Sheybal (meneer Smith), Edina Ronay (vriendin), Dunja Rayter, John van de Rest, Jan Vreeken (gangster), Joop Admiraal, Cox Habbema, Melvin Clay (Anush), Ko Koedijk, Simon van Collem & Wim de Bie. Première: 14 maart, 1968. Deelname aan het competitieprogramma van het Filmfestival Berlijn. Kosten film: 800.000 gulden. Opbrengst: 10.000 gulden. Alternatieve titel: "Enkele reis voor Alfred". Producent: J. Rosinga Telefund Holland (John Rosinga), Productie: David Munro (Londen), Wolfgang Funke (Berlijn), Guy Dubeau (Parijs). Regie: Nikolai van der Heyden. Scenario: George Moorse, Nicolai van der Heyde. Adviezen: Jan Blokker. Muziek: Frans Meijts. Montage: Ko Koedijk

 

1972 UNTER ANDEREM EHEBRUCH
Duitse TV film (Scènes uit het dagelijkse leven). Geschreven door Dimitri Frenkel Frank. Cast: Liesbeth List, Hans Clarin, Helga Haas, Michael Habeck. Uitz. 5 febr. 1972.

 

1973 LIESBETH (KRO, 18 jan.'73)
o.a. 4 filmpjes met Jacques Brel, Harry Bär, Ton van Duinhoven en Monty Python.

 

1974 ZUM ABSCHIED CHRYSANTHEMEN (Goodbye with mums).
Bioscoopfilm. Een sportleraar wordt verliefd op een danseres. De man is zijn saaie huwelijksleven beu. Zijn affaire eindigt tragisch omdat hij gelooft dat als er geen toekomst voor hen is, hij het niet toestaat dat hij zonder haar doorleeft.
Cast: Louis Waldon, Liesbeth List, Christine Kaufmann (ex vrouw Tony Curtis) Klaus Grünberg, Panos Papandopoulos, Maria Furtwängler. Regie: Florian Furtwängler, Camera: Russell Parker, Productie: FF-Produktion (99 min.). Premiere: 18 april 1974.

 

1974 DE LIEFDESWACHT (NOS, 18 dec.'74 -3 miljoen kijkers!)
Ironische televisiekomedie van Dimitri Frenkel Frank (Scenario & regie) over het dagelijks leven van een elegant echtpaar, dat ontregeld wordt door een romanticus, die mijmerend in de berm vóór de villa het echtpaar gadeslaat. Cast: Liesbeth List (Claudia Boots), Ramses Shaffy, Gregor Frenkel Frank, Elsje de Wijn, Cootje van Doesburgh, Franklin van den Hurk, Sonja van Proosdij. Camera: Mat van Hensbergen, Productie: Denise Tania.

 

1975 HET GANGSTERSPEL. NOS 05 okt.'75
Tragikomische televisiefilm van Dimitri Frenkel Frank over de vraag hoe ver een mens kan gaan in zijn speelsheid. Een rijke playboy helpt voor de grap de vriendin van een vermoorde gangster. Als deze grap ernst wordt, verandert er plotseling zeer veel. Cast: Liesbeth List (Rada), Gregor Frenkel Frank, Marianna Dikker, Tjerk Rademaker & Frank Raven. Regie & scenario: D.F. Frank, Camera: Mat van Hensbergen, Productie: Mia van ‘t Hof.

 
1975 LOVE WATCH (De Liefdeswacht). BBC 2, 7 december 1975.

 

1977 EEN HEEL DUN LAAGJE GOUD (NOS, 19 okt.'77)
Televisiedrama van Dimitri Frenkel Frank (Scenario en regie). Johnny White (Robert Long) is een beroemde popmuzikant en heeft zich op het platteland teruggetrokken om liedjes voor zijn nieuwe lp te schrijven, maar dat lukt niet erg en de produktie dreigt in het honderd te lopen. Dan krijgt hij bezoek van Viola (Liesbeth List), die met hem wil praten over haar moeilijkheden met haar man Paul (Dimitri Frenkel Frank), de producent van Johnny. Overige acteurs: Reinbert de Leeuw, Anita Engelbarts, Lili Frenkel Frank, Sakis Ioaniddis, Nikos Kaisis, Vaggelis Rakatsinas, Rinus Verhey, Drogtroep, Loes Drogtrop en Hans Voorsluijs. Productie: Carla Lammers.

1978 DIE LIEBESWACHE (ZDF, 21 augustus 1978) Nagesynchroniseerde versie van de Liefdeswacht uit 1975)
 

1978 MYSTERIES
De film is gebaseerd op het boek van Knut Hamsun en speelt zich af in de 18de eeuw. Op een dag arriveert de zonderlinge violist Johan Nagel in een afgelegen kustplaatsje. Nagel is een welgestelde en charmante man met interessante en eigenaardige verhalen. Hierdoor is hij een graag geziene gast bij de plaatselijke notabelen. Dan raakt hij in de ban van de verleidelijke weduwe Dany Kielland. Cast: Rutger Hauer (Johan Nagel), Sylvia Kristel (Dany Kielland), David Rappaport (The Midget), Rita Tushingham (Martha Gude), Andréa Ferréol (Kamma), Kees Brusse (Mr.Stenersen), Liesbeth List (Mrs. Stenersen), Fons Rademakers (Chief Constable), Marina de Graaf (Sara), Adrian Brine (Hotel eigenaar), Siem Vroom (Bailiff), Lex van Delden (Student), Vivien Heilbron (Frederike) & Peter Faber (Karlsen). Regie: Paul de Lussanet. Camera: Robby Müller. Muziek: Laurens van Rooyen. Release: 7 september 1978. Door de AVRO uitgezonden op 6 maart 1999. Naast acteren zingt Liesbeth in de film ook het lied "Lascia ch'o Pianga" van Händel.

 

1985 SPEEDY (Film in de tv-special "Show van de maand", AVRO 19 april ‘85)
Korte film met Peter Jan Rens als Thomas (Speedy) en Liesbeth List als Jacqueline. Film speelt zich af in Brussel. Speedy wordt verliefd op de mysterieuze Jacqueline. In een hotelkamer duwt Jacqueline Speedy van de balustrade. Zij heeft een verhouding met de keurig geklede tweelingbroer van Speedy. Toch probeert ze de tweelingbroer zo veel mogelijk op Speedy te laten lijken.

 

1992 LIST EN KLEI
Diverse sketches met Gerrie van der Klei. Pilot opname 21 juli 1992 van D&D Producties voor de KRO. Script: Media script TV, Otto Dryver, Gerrie vd Klei. Regie: Nico knapper

 

1995 TV MASQUE (TROS, 28 apr.'95, Regie: Ralph Inbar)
Liesbeth verrast (vermomd) met verborgen camera Jan Naaijkens. In het Centrum voor de Schone Kunsten in Eindhoven waar Jan Naaijkens na een lezing absurde vragen van het publiek (al zijn twaalf kinderen in vermomming) beantwoordt en waar hij wordt ingeleid door Liesbeth List (in vermomming). Optreden: Liesbeth List zingt in de huiskamer van de familie Naaijkens het lied "Amsterdam".

 

1998 ZONDER ERNST Episode: La vie en rose (geschreven door Jan Simon Minkema)
Omroep: NCRV, Uitzending: 29 maart 1998. Joop van der Ende TV producties. Regie: Hans de Korte. Cast: Sjoukje Hooymaayer, Marnix Kappers, Ellen Vogel, Ellemijn van Veldhuijzen van Zanten, Casper van Bohemen & René van Asten. Liesbeth speelt Barbara, een lesbische Franse docente.

 

2003 TV MASQUE (TROS) Liesbeth verrast (vermomd als bloemenmeisje) met verborgen camera Albert VerlindeTheater1978 BEDDEN Zwarte theaterkomedie van Dimitri Frenkel Frank.

"Bedden" is een vierluik dat zich afspeelt in een aantal verschillende appartementen in hetzelfde complex, tussen iedere keer verschillende personen, maar op hetzelfde tijdstip. In feite zien we vier keer dezelfde periode in tijd, maar op een verschillende plaats. Het enige wat de scènes aan elkaar bindt is een schokkende gebeurtenis voor het appartementencomplex, aan de overkant op de stoep van restaurant 'Le Mandarin'. Er is iemand doodgeschoten. De kijker is getuige van beslissende momenten die in meer of mindere mate een keerpunt betekenen in het leven van de personages. De 4 paren door Liesbeth & Dimitri gespeeld zijn achtereenvolgens: de diplomaat en de tolk, de pornoster en haar manager, de man met het masker en zijn vrouw & de psycholoog en de fotografe.

1985-1986 JAN RAP EN ZIJN MAAT (toneelstuk van Yvonne Keuls)
Producenten: Jacques Senf & Wout van Liempt. Regie: Jo Dua. Productie / techniek: Rob Tauber.
Cast: Huub Scholten (Klaas de klusjesman), Liesbeth List (Elly, staflid), Henk Strijbos (Koen, staflid), Wick Ederveen (Tymen, staflid) en de jongeren: Odette Nabbe (Ali), Bart Römer (Charrie), Johnny Kraaykamp jr. (Louis), Wil van der Meer (Derek), Jeroen Haars (Edje), Dorijn Curvers (Gemma), Jasper de Moor (Klaasje) en Magdaleen Jansen (Lenny). Een aangrijpend toneelstuk, gebaseerd op het boek van Yvonne Keuls, over het leven in een opvangtehuis voor jonge mensen die, om welke reden dan ook, geen dak meer boven hun hoofd hebben.

1997 EINDELOOS (Rockmusical).
Pearl, de weerbarstige 18 jarige dochter van Jenny, is vernoemd naar een legendarische band uit de jaren 70: "Plastic Pearl". Ze kent haar vader alleen van een vergeelde poster aan de muur. Dan vertelt haar moeder dat hij niet haar vader is, maar dat ze de dochter is van één van de vier bandleden. Vader dus onbekend. Pearl laat haar moeder en vrienden achter en gaat op zoek naar haar oorsprong.
Producent: Bergen. Script en liedteksten: Ger Beukenkamp. Muziek: Rob Hauser. Regie: Dick Hauser. Choreografie: Job Cornelissen. Cast: Liesbeth List (Jenny, kassajuffrouw & Patty), Coen van Vrijberghe de Coningh (Sam, Mike, Roger, Kelly & Ruppert). Lottie Hellingman (Pearl), Najib Amhali, Pim van Alten, Marco Gerris, Daniela Oonk, Paul van Utrecht, Albert Klein Kranenburg & Marie Venneman. Solo Liesbeth: "Twee stenen", "De aarde en de bloem".
Deze musical liep echter maar kort vanwege financiële problemen en het faillissement van het productiebureau.

1999-2001 PIAF DE MUSICAL
De kleinschalige theaterproductie over het leven van de legendarische Franse vedette ging op maandag 11 oktober 1999 (de 36ste sterfdag van Edith Piaf) in première in de Koninklijke Schouwburg te Den Haag. Zonder ook maar één advertentie geplaatst te hebben, waren de zalen overal uitverkocht. Theaters kochten extra voorstellingen in en menig theaterdirecteur zag zich gedwongen extra stoelen neer te zetten. In totaal waren er 170 voorstellingen en zagen zo'n 110.000 Nederlanders 'Piaf, De Musical'.
'Piaf, De Musical' is het levensverhaal van de vedette Edith Piaf (1915-1962) bewerkt tot een avond intiem muziektheater. Auteur: Pam Gems, vertaling: Allard Blom, regie: Andy Daal. Cast: Liesbeth List, Casper van Bohemen, Hans Cornelissen, Metta Gramberg, Paola Verbij en Jurrian van Dongen. Muzikale leiding: Ad van Dijk. Orkest: Geert Bremer, Florien Versteegh, Eddy van Damme & Wim Valenkamp.

2003-2004 HET HEMELBED (musical met Jos Brink)
"Het Hemelbed" is een intieme Amerikaanse musicalklassieker vol wervelende shownummers en ontroerende liedjes, gebaseerd op het boek van Jan de Hartog. Het boek is gebruikt voor de Broadway musical "I do, I do", en dat script is weer door Jos Brink vertaald naar het Nederlands. Regie: Michael Diederich, Muzikale leiding: Ad van Dijk, Choreografie: Wilma Hoornstra, Muziek en liedteksten: Harvey Schmidt & Tom Jones.
Jos Brink en Liesbeth List spelen het echtpaar Robert en Hilde. We leren het paar kennen op hun bruiloft en zijn vervolgens getuige van alle ups en downs in hun huwelijk. De eerste nacht samen, het eerste kind, de eerste relatiecrisis en het wonder van het samen oud worden.

2008-2009 PIAF - De musical
Liesbeth List keert op veler verzoek terug als Edith Piaf, in Piaf - de musical.
Liesbeth List verraste in 1999 iedereen met haar glansrol in de musical Piaf. Ze werd voor haar vertolking onderscheiden met de allereerste John Kraaijkamp Musical Award voor beste vrouwelijke hoofdrol. De afgelopen jaren waren er veel verzoeken voor Liesbeth om nog één keer als Edith Piaf op te treden. Dat gaat nu gebeuren! Onder regie van Eddy Habbema in een spiksplinternieuwe bewerking, ondersteund door 7 acteurs en onder begeleiding van een Frans combo, herleeft de tijd van La Vie en Rose. Cast: Liesbeth List (Edith Piaf), Daphne Flint (jonge Edith Piaf), Esther Roord, Geert Hoes, Raymond Kurvers, Jan Elbertse & Ara Halici.

bottom of page