top of page

Liesbeth List de Musical 

In het voorjaar van 2016 belde Hans Cornelissen met Liesbeth List: "Liesbeth, ik wil een musical over jouw leven en werk maken!"  

Hans Cornelissen: "Naast onze ambitie om internationale titels in de theaters te brengen, blijven we in eigen huis ook nieuwe producties ontwikkelen. Allerlei buitenlandse beroemdheden schoten door ons hoofd, als hoofdpersoon voor een nieuwe biografische musical. Maar waarom zou je over de grens kijken als je zo'n icoon als Liesbeth List in eigen land hebt? Haar levensverhaal schreeuwt om een musical. Drama te over. 
Nadat Liesbeth uit het Jappenkamp kwam, koos haar moeder zelf voor de dood. De kleine Liesbeth werd geadopteerd door lieve mensen op het eiland Vlieland en later ontpopte ze zich tot één van de meest succesvolle artiesten van ons land, met vele internationale uitstapjes en samenwerkingen met de allergrootsten der aarde en een gigantische prijzenkast. Een vaderlands icoon, met een carrière van ruim 50 jaar!

Geluk en verdriet wisselden elkaar af in het leven van La List. Na haar topjaren met Ramses en haar solo carrière, raakte ze eind jaren tachtig uit beeld. Afgeschreven, leek het, totdat Frank Boeijen haar met zijn prachtige liederen en cd-producties weer op de kaart zette en ze later weer triomfen vierde als hoofdpersoon in "Piaf, de musical". 
Ook privé waren er ups en downs. Na een lange, moeizame relatie met de schrijver Cees Nooteboom, vond ze eindelijk haar geluk bij restaurateur Rob Braaksma, de man die haar op haar eenenveertigste moeder liet worden van dochter Elisah. 

Ook haar liederen bieden volop aanknopingspunten voor een musical. Liesbeth heeft een rijk repertoire met prachtig werk van Ramses Shaffy, Jacques Brel, Mikis Theodorakis, Charles Aznavour, Frank Boeijen, Edith Piaf en vele anderen. Veel van deze liederen passen naadloos in het verhaal over haar leven."

Liesbeth vond het een krankzinnig idee. "Ik was sprakeloos toen Hans belde. Een musical over mijn leven? Normaal moet je dood zijn voordat er een musical over je gemaakt gaat worden. Ik mag het nog meemaken! Het is niet te begrijpen, wat een eer. Werkelijk een wonder. De producenten zien blijkbaar een mooi verhaal in mijn leven en carrière."

Liesbeth gaf Cornelissen haar zegen en was nauw betrokken bij de audities voor de hoofdrol en het script.
Liesbeth: "Toen ik Renée van de Wegberg hoorde zingen, brak er iets in me. Het was alsof ik mezelf zag en hoorde!".

De musical was in 65 theaters te zien van 16 september 2017 t/m 7 januari 2018.

Liederen in de musical:
Akte 1: De verzoening, Zonder liefde, De sneeuwkoningin, Even eeuwig, Als je trouwen wilt met mij, Als je terug zult komen, De klokken van de hel, Als het stormt, In oktober, Pastorale, Te veel te vaak, Zo hoog in de hemel, Amsterdam, Brussel/Bruxelles, Samen & Shaffy Cantate.
Akte 2: Victoria, Aan de andere kant van de heuvels/The far side of the hill, Kinderen een kwartje, Diepe dalen, Laat me, Vrijheid, De verzoening, Sous le ciel de Paris, Non je ne regrette rien, Ik drink, Laat me niet alleen & Heb het leven lief.

Onder grote belangstelling, en in het bijzijn van Liesbeth List zelf, vond op 2 oktober 2017 de première van de musical LIESBETH plaats in Koninklijk Theater Carré. Familie, vrienden en vele collega's waren op deze avond naar het theater gekomen om samen met Liesbeth de musical over haar leven te bewonderen. 


Cast LIESBETH, List de musical. Heb het leven lief.
Liesbeth List: Renée van Wegberg   
Robert Braaksma & Jacques Brel: Jonathan de Moor
Ramses Shaffy: Michael Konings
Elisah Braaksma & Whitney Houston: Julia Berendsen
Cees Nooteboom: Johnny Barendsen
Frank Govers: Rolf Koster

Ensemble: Bernice Havenaar & Job Greuter
Producent: De Graaf & Cornelissen
Entertainment 
Script: Louis van Beek 
Idee: Hans Cornelissen
Regie: Paul van Ewijk
Muzikale leiding en arrangementen: Alberto Klein Goldewijk.
Muzikanten: Alberto Klein Goldewijk, Wouter Kronenberg & André van Damme
Kostuums: Arno Bremers Decor: Joris van Veldhoven 
Lichtontwerp: Coen van der Hoeven 
Geluidsontwerp: Gijs Kater & Jan van Dijk
Pruiken en visagie: Bobby Renooij
Casting: Hans Cornelissen
Productie: Willem Westhoff, Kris van de Geer, Michelle van Lieshout en Esther den Braven
Scenefotografie: Roy Beusker
Affichefotografie: Robin Kamphuis 

Première: 2 oktober 2017, Koninklijk Theater Carré.

bottom of page