top of page

Urnbijzetting op Zorgvlied

Op 25 maart 2020 overleed zangeres en actrice Liesbeth List.
Corona verhinderde de grootse uitvaart die haar dochter, Elisah Baijens, haar had willen geven. Een uitvaart waar alle familie, vrienden, vakgenoten, bewonderaars en  bekenden van Liesbeth haar de laatste eer hadden kunnen bewijzen.

Elisah: "Het was midden in de eerste lockdown, dus noodgedwongen werd het een crematie in zeer kleine kring. Een aantal familieleden en zeer intieme vrienden hebben thuis afscheid van mijn moeder kunnen nemen. Haar kist stond bij ons in de geluidsstudio van mijn man.
Aan de ene kant was dat fijn, want rouwverwerking vraagt om een intieme sfeer. Maar tegelijk was het jammer, want ik had mijn moeder en haar publiek een groots afscheid in een theater gegund, zoals bij Ramses.
Toen Ramses Shaffy elf jaar geleden overleed, stond zijn kist in theater Carré. Twee dagen lang zijn duizenden mensen langs zijn kist gelopen om afscheid te nemen. Ik vond dat zo terecht. Mensen hebben dat nodig. Als je iemand vijftig jaar lang volgt en diegene valt weg, dan doet dat pijn. Het voelt alsof je haar of hem hebt gekend. Mijn moeder heeft ook een belangrijke rol gespeeld in het leven van vele anderen".

"Omdat we het graag veel mensen hadden gegund hierbij aanwezig te zijn, had ik aangegeven dat wij op een later moment een herdenking zouden organiseren, waar iedereen wel bij kon zijn. Echter, een jaar later was er helaas nog steeds niets mogelijk.
Wij wilden de as van Liesbeth wel graag binnen een jaar na haar overlijden bijzetten.
Het voelde niet goed dit nog langer uit te stellen. Maar helaas waren we ook nu weer gebonden door de coronamaatregelen en weer gedwongen ook dit in kleine kring te laten plaatsvinden.
Toen heb ik besloten om de bijzetting van de as van mijn moeder te laten filmen en ook op te nemen in de documentaire die ik over haar voor Omroep Max aan het maken was: "Het slotapplaus voor mijn moeder LIESBETH LIST".

Foto: Roy Beusker
Foto: Peter Steenhuis

14 maart 2021
Foto's: Roy Beusker (c), Omroep Max (c) en Peter Steenhuis (c)

Foto: Roy Beusker
Foto: Roy Beusker
Foto: Peter Steenhuis
Foto: Roy Beusker

Met drie prachtige koetsen, getrokken door Friese paarden werd op 14 maart 2021 de as van Liesbeth door Amsterdam naar begraafplaats Zorgvlied gebracht.
Elisah had op Facebook een oproep gedaan aan de fans om, als zij dat wilden, bloemen te laten bezorgen en daar was overweldigend op gereageerd.
Bij het vertrekpunt Paradiso stonden nog enkele fans die zelf bloemen op de koetsen konden leggen. Het eindpunt van de tocht was begraafplaats Zorgvlied aan de Amstel, waar een klein groepje intieme vrienden de koetsen stonden op te wachten.
Hier kreeg Liesbeth een fantastische laatste rustplaats, naast haar soulmate Ramses Shaffy.

Foto: Omroep Max
Foto: Roy Beusker
Foto: Roy Beusker
13 liesbeth_140321-066p.jpg

Binnen werd de urn van Liesbeth neergezet, te midden van een zee van bloemen en werden er foto's op een groot scherm vertoond. Edwin Schimscheimer (piano), Esther Iglesias (cello) en Liesbeth Obers (fluit) speelden enkele bekende liederen van Liesbeth, in een klassiek arrangement.

Ruimtevaarder André Kuipers vertelde aan de aanwezigen hoe belangrijk het lied de "Pastorale" voor hem is. In 2011, tijdens de lancering van de raket werd op zijn verzoek heel hard de Pastorale gedraaid: "Mijn hemel blauw met gouden hallen / Mijn wolkentorens, ijskristallen / kometen, manen en planeten, alles draait om jou......"

Daarna mochten de aanwezigen één voor één naar binnen om Liesbeth een laatste groet te brengen.
De bijzetting in het graf was alleen in het bijzijn van Elisah, Marc en Lílah

Foto: Roy Beusker
Foto: Roy Beusker
Foto: Roy Beusker
Foto: Roy Beusker

De urn is gemaakt door de kleindochter van Liesbeth, Lílah Baijens en kunstenares Ria Nijhof heeft haar daarbij geholpen. Op het plateau van de urn zijn door Lílah 5 vogeltjes gemaakt; haar oma en opa Liesbeth en Robert, haar ouders Elisah en Marc en Lílah zelf.

Op het graf staat een zuil, met daarop een borstbeeld van Liesbeth List. Dit beeld is in 1981 gemaakt door Geert Kunen en had al die jaren een prominente plek in de woonkamer van Liesbeth. Nu heeft het een speciale behandeling ondergaan om het te beschermen tegen alle weersinvloeden.

Op de zuil staat niet alleen de naam, geboorte- en sterfdatum van Liesbeth, maar ook die van haar echtgenoot Robert Braaksma. Robert overleed in 2014. 

1981 Geert Kunen maakt borstbeeld van Liesbeth List.JPG
1981 Borstbeeld gemaakt door Geert Kunen B-01.jpg
Foto: Roy Beusker
bottom of page