top of page

Hommage La List

In augustus 2017 maakte Liesbeth List bekend dat zij na ruim 55 jaar, met onmiddellijke ingang, haar carrière ging beëindigen.
In verband met een afnemende gezondheid vond Liesbeth dat zij haar publiek niet meer
kon geven wat ze graag wilde en zoals de fans dat van haar gewend waren.
Het nieuws kwam hard aan bij haar fans. Vele Facebook berichten en lieve e-mails vielen haar ten deel. 

Dit heeft Liesbeth's dochter Elisah doen besluiten om, samen met haar man Marc, een hommagemiddag ter ere van haar moeder te organiseren, zodat de fans haar nog één keer konden ontmoeten en om te genieten van een muzikale List middag.

De Hommage La List vond plaats op 10 juni 2018 in Barneveld.
 

Hommage La List
10 juni 2018, Schaffelaartheater, Barneveld
Presentatie: Daan Bartels
Muzikanten: Ton Snijders, Peter van Benthem, Lené te Voortwis & Florian Hoefnagels
Gastmuzikant Cello: Esther Iglesias
Gastmuzikant & zang: Han Kooreneef
Biograaf en verteller: Dave Boomkens
Video- & fotoarchief: Paul Pestman
Videobewerking: Isabelle de Looze & Marc Baijens
Geluidsontwerp & techniek: Marc Baijens
Lichtontwerp en techniek: Paul Koomen

Assistent licht: Zico Out
Fotografie: Fabiana Klein Goldewijk

Video techniek: Erwin van den Broek

Met dank aan Tara Hald, alle medewerkers van het Schaffelaartheater en alle vrijwilligers.

Met speciale dank aan: Janke Dekker, Bionda Kuijsters, Lenya Sliedrecht, Liesbeth van Benthem, Menno Timmerman, Typhoon – Sharon de Randamie, Mascha Meyer, Patrick Jacobs, Fabiana Klein Goldewijk, Ria Nijhof, Alex Krans, Remco van der Weert, Hetty Ermers, Marlot Cruiming Haagsma | Jobbird en z.one conceptTM

Bij binnenkomst in de zaal werden nog nooit eerder vertoonde videobeelden van oude personality shows uit het begin van de jaren 60 vertoond. Nadat iedereen op zijn of haar plaats zat, vertelde Liesbeth in een oude videoopname hoe zij na haar eerste jaren in Indonesië op Vlieland terecht kwam en liefdevol werd geadopteerd door Jaap & Marie List.
Presentator Daan Bartels vroeg daarna Liesbeth om het podium op te komen en onder een ovationeel applaus nam zij met haar dochter Elisah plaats op de bank.

Na nog enkele zeer oude zwart/wit beelden uit de jaren 60 volgde een kort interview met Paul Pestman, beheerder van het omvangrijke en persoonlijke archief van Liesbeth List.
Dave Boomkens, schrijver van de biografie "Liesbeth List - De dochter van de vuurtorenwachter", vertelde over het ontstaan van de biografie en las een fragment voor over de reis van Shaffy Chantant naar New York, gevolgd door een video compilatie van buitenlandse televisieshows van Liesbeth.
Daan Bartels las, met begeleiding van celliste Esther Iglesias, het door Freek de Jonge geschreven gedicht "Zij is wat zij zingt" voor.

De muzikale omlijsting werd verzorgd door Liesbeth's eigen muzikanten: "De mannen van ...", al 25 jaar haar vaste begeleiders en speciaal voor deze gelegenheid aangevuld met celliste Esther Iglesias.

De liederen die voorbij kwamen waren o.a. Pastorale, Piaf medley, Heb het leven lief, Mateloos (met beelden van het Echo concert in 2015 in Paradiso), De verzoening en als slot natuurlijk de Shaffy Cantate en Wij zullen doorgaan.
Bij al deze liederen was Liesbeth op groot scherm te zien en te horen en speelde en zong de band live met haar mee. 

Bijzonder om te noemen waren enkele speciale bijdrages.
Han Kooreneef, (tekstschrijver/componist van o.a. Heb het leven lief, Even eeuwig & Zonder woorden) had in 2008 tijdens het Kleinkunst Festival In Amsterdam een lied voor Liesbeth geschreven: "Jij moet blijven". Dit zong hij tijdens deze hommage nogmaals voor Liesbeth. Een zeer speciaal en emotioneel lied.
Een tweede hoogtepunt was het lied "Proost", geschreven door Peter van Benthem en Ton Snijders t.g.v. de 75e verjaardag van Liesbeth in 2016, waarin de band zingt over de jarenlange tochten met Liesbeth langs de theaters van Nederland en Vlaanderen. Vrienden!
Ook zeer bijzonder waren de nog nooit getoonde beelden van het optreden van Liesbeth samen met Typhoon, tijdens zijn concert in Ziggo Dome in 2016. Voor een uitzinnig publiek (12.000 man!!) zongen zij "We verschillen niet".
Liefdevol en ontroerend!

Na afloop konden de gasten een kleine tentoonstelling bekijken met o.a. schilderijen en beeldende kunst die er van Liesbeth zijn gemaakt, prijzen, onderscheidingen, Gouden platen en veel meer.
Ondertussen had Liesbeth nog een meet & greet met de aanwezigen en signeerde zij, samen met biograaf Dave Boomkens én kleindochter, Lilâh haar biografie.

Het was een middag om nooit te vergeten. Liesbeth heeft enorm genoten en is dankbaar voor de prachtige hommage en dat er gelegenheid was om (weer) in contact te komen met (jarenlange) trouwe fans.
 

bottom of page