top of page

Dichterbij Liesbeth

 

Band:
Peter van Benthem
Charles Nagtzaam
Ton Snijders
Christian Grotenbreg
Karl Adams
Florian Hoefnagels.

 

Credits
Producent: V & V Entertainment.
Regie en theaterbewerking: Frans Weisz.
Regie Assistent: Elisah Braaksma.
Arrangementen: Sebastiaan Koolhoven
Verbindende teksten: Job Schuring
Toneelbeeld: Eric Goossens
Lichtontwerp: Nico de Rooy.
Geluidontwerp: Marc Baijens
Uitvoerend producent: Wendy Verhappen
Gedelegeerd producent: Jeroen Dona
Tourneeplanning: Impresariaat Jacques Senf & Mojo Theater


Officier de la Légion d'Honneur
Na afloop van de première op 30 oktober 2005 in Theater Castellum in Alphen aan de Rijn, benoemde de Ambassadeur van Frankrijk, dhr. J.M. Gaussot, Liesbeth tot Officier de la Légion d'Honneur (Officier in het Legioen van Eer). De onderscheiding werd uitgereikt als erkenning van buitengewone diensten aan de Franse natie op militair of burgerlijk gebied. List wordt gezien als de ambassadrice van het Franse chanson in Nederland. Zij werkte samen met bekende Franse chansonniers en speelde Edith Piaf in de musical "Piaf". Eerder werden o.a. Steven Spielberg, Hella Haasse en Karel Appel benoemd tot Officier de la Légion d'Honneur.


Programma:
Liesbeth: "De verzoening", "Lang genoeg alles alleen gedaan", "Wie ben ik?", "Oude foto", "Sur ma vie" (duet met Elisah), "Zonder woorden", "Hij geeft om mij", "Shaffy medley" (Liesbeth & gast) - "Duet", "Laat me/Vivre", "Ik heb je lief", "Heb het leven lief", "Zeg me dat het niet zo is", "Vergezicht", "Duet" (Liesbeth & gast), "In oktober", "Liefde van later" (Liesbeth & gast), "Gebabbel" (Liesbeth & gast), "Ik / Jij" (Liesbeth & gast), "Als later", "Nou drink ik alweer", "Etentje voor twee", "Nasmaak" / "De een wil de ander", "Harder dan ik hebben kan" (Liesbeth & gast), "Non, je ne regrette rien".
Voor de pauze lezen gasten fragmenten voor uit het boek "Het voorlopige leven van Liesbeth List".
Bastiaan Ragas zingt o.a.: The shadow of your smile, Ik ben wit en jij bent zwart
Albert Verlinde zingt o.a.: De Noorderzon scheen
Antonie Kamerling zingt o.a.: Miss you
Beau van erven Dorens zingt o.a.: Zing-vecht-huil-bid …RECENSIE:

LIESBETH MAAKT LITERAIR LIED TOT THEATER.
Daan Bartels – Liedkunst (12 oktober 2005)


Vier heren vergezellen Liesbeth List per toerbeurt Dichter bij Liesbeth. Haar levensverhaal en een uitstekende keuze uit haar repertoire zijn de belangrijkste componenten van het programma. De ontmoeting van List met één van de mannen, in dit geval Antonie Kamerling, moet haar dichter bij het publiek brengen. Dat lukt erg goed in de ontroerende scènes waarin Kamerling uit de memoires van La List voorleest. Daarnaast is het toch vooral de artieste zelf die de afstand verkleint.
Door het grote inlevingsvermogen waarmee Liesbeth List chansons 'acteert', neemt zij het publiek als het ware mee in haar belevingswereld. Een prachtige Nederlandse versie van Barbara's L'aigle noir, en De radelozen van Brel zingt ze ogenschijnlijk moeiteloos tot het hoogtepunt van de avond. De warme klank van Liesbeth’s stem en haar gracieuze verschijning versterken deze theaterervaring. De aanvankelijk aangekondigde gedichten ontbreken; in ieder geval tijdens deze try-out. Ze zouden echter niet misstaan tussen de originele keuze van literaire liederen uit het oeuvre van List. De kwaliteit van de nu gebruikte verbindingsteksten, geschreven door Job Schuring, zou er naar mijn idee door overtroffen worden. Gedichten of verbindingsteksten, mannelijke tegenspelers of alleen Liesbeth met haar band; het doet er uiteindelijk weinig toe. Liesbeth List speelt in Dichter bij Liesbeth een glansrijke hoofdrol. Wanneer zij het literaire lied tot theater maakt, vervaagt elke afstand.


Tourschema:
September 2005:
Vrij 16: Theater de Bussel, Oosterhout
Wo 21: Fulcotheater, IJsselstein
Vrij 23: Het Arsenaal Theater, Vlissingen
Za 24: Theater De Leest, Waalwijk
Wo 28: CC De Muze, Noordwijk
Do 29: Westland Theater De Naald, Naaldwijk
Vrij 30: De Lampegiet, Veenendaal

Oktober 2005:
Za 1: Cultuurcentrum Tiliander, Oisterwijk
Ma 3: Theater Castellum, Alphen a/d Rijn (Première)
Wo 5: Stadstheater Zoetermeer
Vrij 7: C.C. de Ruchte, Someren
Do 13: De Roma, Antwerpen
Vrij 14: Theater de Kom, Nieuwegein
Za 15: De Koornbeurs, Franeker
Wo 19: Nieuwe de la Mar, Amsterdam
Do 20: Nieuwe de la Mar, Amsterdam
Vrij 21: Nieuwe de la Mar, Amsterdam
Vrij 28: De Maaspoort, Venlo
Za 29: Chassé Theater, Breda

November 2005:
Wo 2: Muziekcentrum Frits Philips, Eindhoven
Do 3: Theater a/h Vrijthof, Maastricht
Vrij 4: Theater Markant, Uden
Za 5: Theater de Meervaart, Amsterdam
Vrij 11: Stadsschouwburg Nijmegen
Wo 16: Kennemer Theater, Beverwijk
Do 17: De Meenthe, Steenwijk
Vrij 18: Theater a/d Parade, Den Bosch
Za 19: Schouwburg Amstelveen
Wo 23: Rijswijkse Schouwburg
Vrij 25: Figi Theater, Zeist

December 2005:
Do 1: Schouwburg de Kring, Roosendaal
Vrij 2: Groenzaal, Gent
Za 3: Schouwburg Velsen, IJmuiden
Do 15: Schouwburg Orpheus, Apeldoorn
Vrij 16: Schouwburg Cuijk
Za 17: Koninklijke Schouwburg, Den Haag
Wo 21: Leidse Schouwburg, Leiden
Vrij 30: Twentse Schouwburg, Enschede

 

Theaterprogramma (seizoen 2005) van Liesbeth List met wisselende (verrassing) gasten: Albert Verlinde, Bastiaan Ragas, Beau van Erven Dorens of Antonie Kamerling.

La Grand Dame de la Chanson liet in deze bijzondere show haar gasten genieten van haar bekende repertoire, maar ook van nieuw, speciaal voor haar geschreven liederen. Centraal in haar repertoire staan natuurlijk de mannen die voor haar zo belangrijk zijn geweest, zoals Jacques Brel en Ramses Shaffy, maar ze stelde ook de nieuwe generatie voor. Een generatie van voor haar inspirerende mannen, mannen die in wisseldienst een gastoptreden verzorgden tijdens haar concerten. Deze bekende Nederlandse mannen als Antonie Kamerling, Beau van Erven Dorens, Bastiaan Ragas en Albert Verlinde omlijsten per tourbeurt haar songs met toepasselijke verhalen, gedichten en bekende teksten. En als speciale verrassing zong La List met de gastacteurs zelfs enkele duetten.

De combinatie van Liesbeth List met bekende Nederlandse acteurs bracht bijzondere avonden, waarbij het tot het moment dat het doek opging een verrassing bleef wie Liesbeth die avond zou ontvangen. Deze mannen lieten een kant zien van Liesbeth List die u nog niet eerder had gezien.

​Fotoverantwoording:

Erik van Benthem

Roy Beusker

Marc Baijens

Mischa Muijlaert

Martin Muis

bottom of page